L’Hospital atén amb plena normalitat tots els pacients que requereixen tractament amb radioteràpia

L’Hospital Universitari Sant Joan de Reus atén amb tota normalitat els pacients que requereixen tractament amb radioteràpia a dos dels tres acceleradors lineals de què disposa el centre. Tal com es va informar i en el marc de la programació d’estiu de l’Hospital, el dia 16 de juliol es va aturar (que no tancar) l’accelerador situat a l’Hospital Vell fins el 30 de setembre i els pacients es van programar als altres dos acceleradors de l’Hospital Nou. Concretament, el dia 16 de juliol s’estaven tractant 13 pacients a l’accelerador de l’Hospital Vell dels quals 6 acabaven aquella setmana i els 7 restants (de tractament més llarg) es van poder programar als dos acceleradors de l’actual hospital perquè es disposava de capacitat suficient.

Tal com explica el Dr. Joan Borràs, director adjunt de l’Institut d’Oncologia de la Catalunya Sud de l’Hospital “en cas que s’incrementessin les necessitats més enllà del que puguin absorbir els acceleradors de l’Hospital Nou o en cas d’avaria, l’accelerador de l’Hospital Vell està en condicions per entrar en funcionament de manera immediata atès que s’han pres les mesures de manteniment necessàries. Així doncs -afegeix- tots els tractaments s’estan fent seguint la programació establerta i cap pacient s’ha vist afectat ni es veurà afectat per aquesta aturada temporal de l’accelerador de l’Hospital Vell. De fet, hem de dir clarament que Oncologia de l’Hospital Sant Joan mai ha tingut llista d’espera i els pacients s’atenen de manera immediata”.

El Dr. Borràs també explica que la decisió d’aturar l’accelerador no s’ha pres per una qüestió econòmica perquè “des d’Oncologia per cap preu acceptaríem fer res que pogués condicionar la qualitat que rep un malalt”, sinó que s’ha pres per una qüestió de funcionament, “ja que els dos acceleradors de l’Hospital Nou podien absorbir perfectament la demanda actual. Altra cosa és que de manera secundària aquesta mesura també permeti fer un estalvi, sempre mantenint la qualitat del servei. Un estalvi ha de ser fruit de la bona gestió, no d’una retallada”.

Per la seva part, Noemí Llauradó, presidenta del Consell d’Administració de l’Hospital, manifesta que “s’ha creat un alarmisme innecessari amb afirmacions que no se sostenen en una base ni fonament real. Crear confusió en aquest tema només fa que comprometre el prestigi dels professionals de l’Hospital“. La presidenta ha lamentat que l’aturada temporal de l’accelerador lineal hagi causat aquesta alarma infundada i dubta de la intencionalitat que perseguien aquells que ho han denunciat públicament amb aquesta mena d’argumentacions. “És decebedor que temes tan sensibles es vulguin aprofitar per fer política, amb un interès partidista, sense tenir em compte el malestar que genera entre els pacients que han de rebre radioteràpia i l’alt cost emocional que produeixen algunes de les afirmacions que s’han fet”. I acaba fent una crida a totes les forces polítiques a actuar amb responsabilitat en els temes relacionats amb l’assistència i la salut.

Present i futur

De cara la futur, el Dr. Borràs també ha recordat que a l’Hospital Nou hi ha una instal·lació preparada per acollir un tercer accelerador lineal, que serà una realitat quan el que ara s’atura temporalment tanqui de manera definitiva, la qual cosa es pot produir en un termini de 2 o 3 anys. És a dir, en el futur el Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre disposaran, com ara, de tres acceleradors lineals a Reus, dos d’ells d’última generació i un quart a Tortosa també d’última generació, que cobreix les necessitats assistencials del territori.

L’Institut Oncològic de la Catalunya de l’Hospital Sant Joan de Reus és el centre de referència per a tota la demarcació en oncologia atenent 3.500 nous casos anuals de càncer. Pel que fa a la radioteràpia realitza anualment uns 1.800 tractaments entre els quatre acceleradors lineals.