L’Hospital aconsegueix eliminar l’hepatitis C entre les persones usuàries del Servei d’Addiccions i Salut Mental

L’Hospital Universitari Sant Joan de Reus ha aconseguit eliminar l’hepatitis C entre les persones usuàries del Servei d’Addicions i Salut Mental del centre. Es tracta de 66 pacients, que han accedit a un circuit ràpid d’atenció que permet fer, en un sol dia, totes les proves necessàries i la prescripció del tractament. Posteriorment, es fa el seguiment de l’evolució de la malaltia i la confirmació de la curació. La posada en marxa d’aquest circuit ràpid ha estat possible gràcies a la implicació i coordinació dels professionals dels serveis d’Addicions i Salut Mental, Aparell Digestiu, Medicina Interna i Farmàcia Hospitalària. El seguiment del tractament es realitza al Servei de Salut Mental i Addiccions de l’Hospital i la valoració final de la curació a la Unitat d’Hepatologia del Servei de l’Aparell Digestiu.

L’Hospital, que va ser un dels primers de Catalunya en implantar un programa de prevenció i control de l’hepatitis C, segueix les recomanacions del Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya i de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), que té per objectiu eliminar l’hepatitis C abans del 2030. En aquests moments, l’Estat Espanyol el segon del món més avançat en la implantació de programes per eliminar-la només per darrere d’Islàndia.

L’hepatitis C es transmet a través de la sang, principalment per compartir material per a la injecció de substàncies psicoactives i/o drogues i també es considera una malaltia de transmissió sexual. A diferència de l’hepatitis A i B, no hi ha vacuna per prevenir l’hepatitis C, però sí que hi ha tractament que aconsegueix curar la infecció en més del 97% del casos. Aquesta malaltia és la infecció hepàtica més comuna a Europa i una de les principals causes de trasplantament de fetge a Catalunya i segons dades de l’OMS, actualment hi ha entre 130 i 150 milions de persones infectades amb el virus de l’hepatitis C arreu del món.

D’altra banda, demà es commemora el Dia Mundial Contra l’Hepatitis i l’Hospital ha instal·lat, a la rambla del centre, diversos plafons informatius sobre la malaltia.