Oftalmologia

MIR en Oftalmologia

Cap de Servei: Dr. Pere Romero Aroca

Nombre de places acreditades: 1

Nombre de residents actual: 4

Tutora: Dra. Mercè Salvat Serra

Correu electrònic de contacte: msalvats@grupsagessa.com

Guia Mir d’Oftalmologia.pdf

El Servei d’ Oftalmologia existeix com a entitat pròpia des de l’any 2001 i té acreditació per a un resident anual des de l’any 2012. Som centre de referència per a l’Hospital Comarcal de Móra d’Ebre i per a l’Hospital d’Amposta. També per a l’Hospital Pius de Valls en la patologia de la retina

 

Recursos humans

 

Facultatius:

  • 1 cap de servei
  • 7 metges adjunts
  • 3 oftalmòlegs de zona
  • 1 optometrista.

 

 

Recursos materials

Disposem de l’aparatatge necessari per a la pràctica diària de la nostra especialitat: làmpares de fenedura en tots els despatxos, OCT, campímetre, paquímetre, topògraf, microscopi especular de comptatge endotelial, angiògraf, retinògraf, biòmetre ultrasònic i IOL màster, làser YAG, làser per retina, ERG, EOG i PEV.

Làser
Retinògraf/angiògraf
IOL Màster

 

Les Consultes d’Oftalmologia estan situades a la planta baixa de l’Hospital. Consten de 8 despatxos equipats amb els aparells necessaris per a la nostra especialitat: làmpares de fenadura en tots els despatxos, microscopi especular de comptatge endotelial, OCT, angiògraf, retinògraf, làser per retina i una consulta completa per optometria.

Capímetre
OCT (Tomografia Coherència Òptica)

També disposem de campímetre, paquímetre, topògraf, biòmetre ultrasònic i IOL màster d’última generació, làser YAG, ERG, EOG i PEV

 

 

Vam ser pioner en la cirurgia major ambulatòria de la cataracta en el nostre hospital. Actualment disposem de quiròfans totalment equipats per a la cirurgia oftalmològica a la planta -1. Disposem d’un quiròfan diari per a la nostra especialitat.

OCT (Tomografia Coherència Òptica)

Activitat assistencial, docència i recerca

Disposem d’un programa de cribratge i detecció precoç de retinopatia diabètica amb càmara no midriàtica. L’any 2014 ens va ser atorgat el premi Hinnovar del grup Novartis per un projecte relacionat amb aquest cribratge de RD. També tenim un programa de detecció precoç de glaucoma.

Els residents realitzen guàrdies exclusivament de la seva especialitat durant tota la residència. Els adjunts fan guàrdies localitzades.Es fan sessions clíniques i bibliogràfiques un cop per setmana, una amb el Servei de Neurologia de forma mensual, una amb el servei d’Oftalmologia de l’Hospital de Móra d’Ebre de forma mensual, una jornada oftalmològica anual el desembre i 2/3 sessions interhospitalàries amb tots els serveis d’Oftalmologia dels diferents Hospitals de les Comarques de Tarragona.

Tenim residents de Medicina de Família i Comunitària que fan la seva rotació pel nostre Servei i rotacions d’estudiants de la Facultat de Medicina Rovira i Virgili.

Estem dins de diferents grups de recerca a la Universitat (Fundació Pere Virgili) i els residents tenen la possibilitat de realitzar la seva tesi durant la residència. El Cap de Servei i 4 dels Adjunts tenen feta la seva tesi doctoral.

Es fan classes a la Facultat de Medicina de la Universitat Rovira i Virgili. El Dr. Pere Romero, amb un ampli curriculum com a investigador i docent, és el professor titular.

 

Dades generals de la residència

La residència es fa dins el nostre servei, no hi ha rotacions per altres serveis de l’Hospital.Les rotacions es divideixen en:

  • R1: Aprendre el maneig de les urgències en oftalmologia i els diversos aparells específics de la nostra especialitat, optometria, oculoplàstica i annexos oculars.
  • R2: rotació pel pol anterior i glaucoma.
  • R3: còrnia, oftalmologia pediàtrica i retina.
  • R4: retina (mèdica i quirúrgica) i rotació lliure.

Pla de rotacions externes

Hi ha dues rotacions sistemàtiques: a l´Hospital Universitari Sant Joan de Déu de Barcelona, a oftalmologia pediàtrica durant 3 mesos i a l’Institut Català de la Retina de Barcelona, a la secció de cirurgia refractiva durant 2 mesos.Durant l’últim any hi ha la possibilitat de fer quatre mesos de rotacions lliures.